Multimedia Newsroom
Images & footage available to download at no charge. They may not be sold or transferred to a third party or used for commercial purpose. Caution: our footage can be distressing.

16-09-2024 | Latest News , Europe & Central Asia

Україна: посилення підтримки людей з інвалідністю в Харкові

Україна: посилення підтримки людей з інвалідністю в Харкові

У той час як в Україні зростає рівень забруднення вибухонебезпечними предметами, а цивільне населення живе під обстрілами, започатковано нову ініціативу, що має на меті задовольнити потреби людей з ампутаціями чи інвалідністю, які стрімко зростають.

Минулого тижня Місія Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ) в Україні презентувала спільний проєкт з Університетською клінікою Харківського національного медичного університету (ХНМУ), який має на меті термінове збільшення обсягу послуг із фізичної реабілітації відповідно до існуючих потреб.

«Збройний конфлікт може призвести до втрати життя або кінцівки», – каже Стефані Гартлахер, глава субделегації МКЧХ в Харкові.

«Але навіть ті, кому внаслідок набутої інвалідності чи хвороби потрібна допомога з протезування чи ортезування, можуть бути вкрай уразливими, живучи так близько від лінії фронту».

13 вересня пацієнти та персонал клініки, а також представники МКЧХ та місцевих органів влади відвідали презентацію нової програми.

У рамках програми в Університетській клініці ХНМУ буде реконструйовано та облаштовано відділення фізичної реабілітації включно з протезно-ортезною лабораторією для надання комплексної підтримки людям з інвалідністю.

Поки триває реконструкція та облаштування цього відділення клініки, інноваційна ініціатива МКЧХ – «мобільна клініка» – працює тут вже з липня цього року для задоволення потреб та заповнення прогалин у доступних послугах.

«Це – перша мобільна клініка МКЧХ», – сказав Оскар Бермудес, керівник групи програм із фізичної реабілітації МКЧХ в Харкові.

«Вона складається з чотирьох контейнерів, які можна перевозити вантажівками, але при цьому дозволяє надавати повний спектр послуг з реабілітації: від створення протезів до фізіотерапії та відновлення навичок ходьби».

Після завершення реконструкції та облаштування цього відділення Університетської клініки ХНМУ «мобільну клініку» буде демонтовано та переміщено до іншого міста України для сприяння реалізації аналогічного проєкту для задоволення подібних гуманітарних потреб.

Метою цього партнерства є покращення загального впливу на здоров’я пацієнтів, які потребують послуг із фізичної реабілітації, пропагування соціального благополуччя, самостійності та повноцінного щоденного життя.

Воно спрямоване на забезпечення пацієнтів доступом до допоміжних засобів пересування, послуг тимчасового протезування та ортезування, фізіотерапії та відповідної реабілітації включно з підтримкою психічного здоров’я.

На початку програми першочергова увага приділятиметься людям з ампутаціями нижніх кінцівок, і допомога буде доступна для всіх, хто постраждав прямо чи непрямо внаслідок збройного конфлікту.

«Ми прагнемо визнавати фізичні, психічні та соціальні наслідки збройного конфлікту для кожного пацієнта», – сказав Оскар Бермудес.

«Ми виконуємо цю роботу, тому що фізична реабілітація може мати вирішальне значення для відновлення повноцінного життя пацієнтів у суспільстві».

 

Для отримання більш детальної інформації чи запитів щодо інтерв’ю просимо звертатися:

    • Пет Гріффітс, речник МКЧХ в Україні (англійська), pgriffiths@icrc.org, +380 66 657 02 89
    • Олександр Власенко, речник МКЧХ в Україні (українська), ovlasenko@icrc.org, +380 95 262 80 23
    • Доступний для інтерв’ю: Оскар Бермудес, керівник групи програм із фізичної реабілітації МКЧХ в Харкові

ШОТЛИСТ

Тривалість: 05:12

Місцезнаходження: Україна, Харків

Дата зйомок: 13.09.2024

Camera: Tetiana Oliinyk

Виробник: Francisco Pavon/Tetiana Oliinyk 

Editor: Tetiana Oliinyk

Авторське право: доступ МКЧХ до всіх

На екрані : надпис МКЧХ або логотип

 

00:00-00:04

Кадри лабораторії протезування та ортопедії (P&O Lab) МКЧХ та Харківської університетської клініки.

00:04-00:31

Рейнер Еразмус, ортопротезист МКЧХ, працює над виготовленням протеза для пацієнта Харківської університетської клініки.

00:32-00:51

Рейнер Еразмус, орто-протезист МКЧХ встановлює протез військовослужбовцю Олександру Мікашутіну, який наступив на міну.

00:51-01:01

Олександр Мікашутін тренується ходити на протезі ноги.

01:01-01:18

На камеру говорить Олександр Мікашутін:

«Наступив на міну, мені відірвало ногу. Мені зробили операцію, зараз роблять протез, щоб я міг ходити.

Коли в мене буде протез, я буду мати трактор і буду намагатися на ньому їздити. »

01:18-01:24

Кадри, на яких Олександр Мікашутін тренується ходити на протезі ноги.

01:25-01:29

Пацієнт клініки Михайло Прилуцький, який через тромбоз втратив кінцівку, приїхав на встановлення протеза.

01:30-01:52

Процес встановлення тимчасового протеза для Михайла Прилуцького.

01:52-02:26

Mykhailo Prylutskyi speaks to the camera:

 

«Я дуже сподіваюся, що я зможу ходити, куди захочу, погуляти у дворі вдома, погуляти з собакою.

Я чекав його [протез] відколи лежав у лікарнях, навіть не в одній, а в трьох. Тому я сподівався, що буду повноцінною людиною».

02:28-03:01

Жульєтт Сене, фізіотерапевт МКЧХ, проводить сеанс фізіотерапії для пацієнта клініки Михайла Прилуцького.

03:02-03:40

На камеру говорить Михайло Іванов, який втратив кінцівку під час служби в армії:

«Ми пішли на [військову] позицію. Приблизно за кілометр [від мене] я наступив на пелюстку міни. Я не розумів, як опинився на землі. Потім прийшли хлопці, перев’язали мене і забрали.

Мене прислали сюди з військової частини. Шукали-шукали, але місця не було, я там тиждень пробув, а потім знайшлося місце в університетській клініці, і мене сюди направили.

Я хочу ходити, бігати, намагатися продовжувати жити, працювати і мати сім'ю».

03:41-03:53

Михайло Іванов залишає пересувну лабораторію після відливки свого протеза.

03:54-03:56

Рейнер Еразмус, орто-протезист МКЧХ у Харкові заходить до мобільної лабораторії.

03:56-04:55

Рейнер Еразмус, орто-протезист МКЧХ у Харкові, говорить на камеру:

«Проект тут, у Харківській університетській клініці, полягає у створенні комплексної програми реабілітації в самій клініці. Цей проект для нас є доповненням до надання реабілітаційних послуг команді Харківської університетської клініки. Наша мета – реабілітація людей з ампутаціями та інвалідністю, які постраждали внаслідок конфлікту в Україні. Ми налаштовані працювати з персоналом і реабілітаційною командою, а також з деякими лікарями фізичної реабілітації тут, щоб доповнити послуги, які можна запропонувати. У майбутньому наші зусилля будуть повністю перенесені на поточні послуги клініки, щоб була комплексна реабілітація, лікування та програма, яку зможе виконувати Харківська університетська клініка для людей України».

04:56-05:12

Кадри лабораторії протезування та ортопедії (P&O Lab) МКЧХ та Харківської університетської клініки.

 

 

Duration : 5m 13s
Size : 726.1 MB
On Screen Credit: ICRC or logo

More Latest News (preview)